Vanlige spørsmål om luft/vann varmepumper

Her er de vanligste spørsmålene som vi får om luft/vann varmepumper, og våre svar.

Vanligste spørsmål

 • Hvor skal utedelen til en luft/vann varmepumpe plasseres?

  Så lenge varmepumpen ikke stenges inne, er plasseringen fleksibel. Men det er en grense for hvor langt fra huset den kan stå. Maksimal lengde mellom utedel og innedel varierer fra 15m til 30m avhengig av varmepumpemodell. Installatøren kan gi deg råd og tips om plasseringen.

  Viften til en luft/vann varmepumpe må noen ganger gå på høyere turtall, når effektbehovet er ekstra stort. Det kan derfor være lurt å ikke sette den på steder der du vil ha det stille, for eksempel, utenfor et soveromsvindu. Det estetiske aspektet teller også, men hvor den til slutt plasseres er det du som bestemmer.

 • Følger det med varmtvannsbereder?

  Når det gjelder Thermia Atec og Thermia iTec så velger du dette selv, eftersom det finnes tre ulike innedeler å velge mellom. Varmtvannsbereder inngår i noen innedeler.

 • Hvor stor vannmengde blir det ved avfrostning av en luft/vann varmepumpe?

  Cirka 2-3 liter.

 • Hvor mange avriminger bør en varmepumpe ha i løpet av et døgn?

  Det er vanskelig å gi et generelt svar på hvor mange avriminger det bør være i løpet av et døgn. Det avhenger av utetemperaturen, luftfuktigheten og hvor mye luft/vann varmepumpen er i drift. En grov indikasjon på antallet avriminger: Utetemperatur + 4 ° C til -4 ° C 6-12 /døgn, utetemperatur -5 ° C til -10 ° C 4-8/døgn, utetempertur -10 ° C til -20 ° C 1-3/døgn.