Varmepumpa gir dobbel gevinst

Klarer en varmepumpe å gi god husvarme midt i tjukkeste Gudbrandsdalen, der kulden kan krype helt ned i 30 minusgrader? Anders Hansen tok sjansen, og fikk både bekvem varme og færre utgifter.

Anders Hansen
– Varmepumpa gir dobbel gevinst

 

Enebolig:
Boareal: 228 m2
Sted: Tretten
Personer i husholdningen: 2 voksne
Varmepumpe installert: 2008
Type varmepumpe: Luft/vann varmepumpe type Atria

Etter flere år med oljefyring så Anders Hansen på Tretten at oljeprisene begynte å stige til et nivå som ikke gjorde det økonomisk forsvarlig å benytte denne fyringsformen lenger. Han trengte et annet alternativ for å holde varmen. Når man er fra Gudbrandsdalen, har man vært ute en vinternatt før. Derfor tenkte Hansen seg lenge og vel om før han tok sjansen på å installere luft/vann varmepumpen Thermia Atria 10. Han har aldri sett seg tilbake etter det.

Sparer mye
- På et år har jeg spart 12.000 kroner mot om jeg hadde fyrt med olje, sier en svært fornøyd Hansen, mens han ser gradestokken krype ned mot 26
blå grader. For det kan bli styggelig kaldt i traktene nord for Lillehammer. – Selv om det har vært kalde dager, holder varmepumpa stand ned til minus 20 grader. Når det blir så kaldt ute at varmepumpen trenger hjelp, kobles tilskuddsvarme inn automatisk. Vi fyrer også med litt ved for kosens skyld, men det går ikke med mer enn halvannen kubikkmeter ved i året. Vi brukte omtrent samme mengde ved da vi hadde oljefyring, forteller Hansen.

Problemfri
Anders Hansen installerte varmepumpa i oktober 2008, og fulgte pumpa med argusøyne den første vinteren. Men det viste seg at pumpa fint klarte å gjøre jobben selv. -Jeg har ikke rørt
noen innstillinger etter at rørleggeren monterte og finjusterte varmepumpa. Jeg har ikke hatt et eneste problem,
forteller varmepumpeentusiasten
på Tretten.

Stabil varme
Ut fra hans egne beregninger har
varmepumpa brukt 10.980 kilowatt på ett år, og da var desember, januar og februar spesielt kalde måneder. Den
gjennomsnittlige fyrings- og varmtvannsutgiften har vært på cirka 686 kroner per måned.
Hvis han hadde fortsatt med oljefyring, ville de månedlige utgiftene vært på 1660 kroner.
Dette varmer vel lommeboka også? - Det gjør det. Dessuten er det godt å vite at vi har et stabilt og godt varmesystem, nå som vi begynner å bli eldre, avslutter Hansen.