Tips og råd om strømforbruk, strømstyring og strømavtaler

Mange varmepumpe-eiere har spørsmål om strømsparing, timeprisstyring og strømavtaler. Vi har samlet våre beste tips og råd på ett sted, for å veilede deg og forklare hvilke endringer som kan utgjøre en forskjell i din husholdning.

De 3 beste tiltakene for redusert strømforbruk

 • Varm opp det du kan med varme fra varmepumpen, og unngå direktevirkende elektrisk gulvvarme, elektriske ovner og oppvarmede håndklestativ dersom du klarer oppvarmingen uten.

 • Hvis du er komfortabel med å senke innetemperaturen med én grad, innebærer det vanligvis om en besparing på cirka 5 % av energiforbruket. Med en varmepumpe kan man faktisk spare opptil cirka 10 %,  dersom man gjør nedjusteringen på varmekurven i varmepumpen i stedet for på radiatortermostatene.

 • I tilfelle du har en avtrekksvarmepumpe eller overflater som varmes opp av direktevirkende strøm, kan det være en rask og fornuftig investering å supplere med luft/luft varmepumpe.

Vanlige spørsmål om strømavtaler og strømstyring:

 

 • Hvordan påvirker ulike typer strømavtaler innsparinger jeg kan gjøre?

  Hovedforskjellen er at strømregningen med konvensjonelle strømavtaler påvirkes av hvor mye strøm du bruker i måneden, og du kan kun påvirke størrelsen på beløpet i strømregningen ved å redusere mengden elektrisitet du bruker. Med en timeprisavtale kan du kanskje, selv med endret atferd, også redusere kostnadene dine ved å omfordele forbruket til timer på døgnet når strømmen koster mindre.

 • Kan jeg styre varmepumpen etter timepris?

  Foreløpig er det mulig å styre varmepumpene Atlas, Calibra, Calibra Eco, Calibra Cool, Mega & Athena etter timepris. Disse har støtte i programvaren fra fabrikken (standard siden februar 2023) for å koble til tilleggstjenesten «Smart Price» via Thermia Online.    

  Smart Price er først og fremst beregnet for de som har en strømavtale med timepris. Tjenesten kan  planlegge og justere varmepumpens varme- og varmtvannsproduksjon basert på timeprisen fra strømbørsen Nord Pool. Ved å varme opp huset og varmtvannet litt ekstra når prisen er lav og deretter redusere oppvarmingen når strømprisen er høy, kan en del av strømforbruket flyttes fra tidspunkter med høy timepris til tidspunkter når strømprisen er lavere (og tilgangen på strøm er bedre).    

  Hvis du har en av de ovennevnte varmepumpene produsert før februar 2023, eller en Diplomat Inverter-varmepumpe, kreves normalt en programvareoppdatering for å få støtte for tjenesten.

  Hvis du vil ha mer informasjon om tjenesten og om den er tilgjengelig for din installasjon og varmepumpe, kan du lese mer om tjenesten Smart Price.

 • Hva bør man være oppmerksom på når man skal styre en varmepumpe etter timepris?

  For at strømregningen skal påvirkes positivt av timeprisstyring av varmepumper (Smart Price), må du ha en timeprisbasert avtale med strømleverandøren (må ikke forveksles med variabel månedlig strømpris). Flere ting det er lurt å være oppmerksom på:

  • For å utnytte de ulike strømprisene må du la innetemperaturen i boligen variere litt mer opp og ned enn det som er vanlig. Hvordan dette oppleves avhenger også av husets varmesystem. For eksempel har gulvvarme i betong eller støp ofte bedre forutsetninger for å lagre varme sammenlignet med radiatorer.
  • Det kan ofte være litt varmere om natten og kaldere om dagen, fordi strøm vanligvis er billigere om natten. På dagtid kan en også dra nytte av gratisvarme fra solinnstråling på de dagene det er sol.
  • Eventuelle termostater i anlegget skal justeres til høyere temperatur enn normalt, slik at huset kan ta opp varmen i lavprisperioder.
 • Vad är Smart Price?

  Smart Price er en gratis tilleggstjeneste i Thermia Online som kan planlegge og tilpasse varmepumpens varme- og varmtvannsproduksjon basert på timeprisen fra strømbørsen Nord Pool. Tjenesten fungerer ved å varme opp huset og varmtvannet litt ekstra når prisen er lav, for deretter å redusere oppvarmingen når strømprisen er høyere. Dette gjør det mulig å flytte en del av strømforbruket fra perioder med høy timepris til tider når strømprisen er lavere (og tilgjengeligheten av strøm er bedre).

  • Varmepumpen må være koblet til Thermia Online-tjenester via Thermia Online-appen, tilgjengelig for nedlasting der din apper er tilgjengelige eksempelvis Appstore eller Google Play etc
  • Varmepumpen må ha minimum programvareversjon Genesis 13.00 installert.
  • Varmepumpen må for øyeblikket være installert og registrert i Norge i henhold til Thermia Online-kontoen.
  • For å oppnå økonomisk nytte av Smart Price-Beta, som flytter deler av forbruket til perioder med lavere strømpris, må du ha en timeprisbasert avtale med strømleverandøren din (må ikke forveksles med variabel månedlig strømpris).

  * Smart Price-tjenesten støttes for øyeblikket av  følgende varmepumpemodeller: Atlas, Calibra/Calibra Eco, Diplomat Inverter, Athena, Mega. Flere modeller kan legges til senere.

  Les mer om Smart Price for ytterligere informasjon.

 • Hvordan ser Thermia på tredjepartsløsninger for å styre varmepumpen etter timepris?

  Det finnes tredjepartsløsninger på markedet, for eksempel løsninger som forsøker å påvirke varmepumpen til å operere på ulike måter basert på timeprisen på strøm. Thermia påtar seg ikke ansvar for funksjonaliteten til slike løsninger og kan derfor ikke holdes ansvarlig for eventuelle driftsforstyrrelser, skader på eiendom eller andre konsekvenser som kan være forårsaket helt eller delvis av slike løsninger.

6 tips til strømsparing

Vi har også satt sammen en liste med generelle energisparetips, både store og små. Dette er tips du kan implementere hjemme for å redusere strømforbruket og spare penger. Gjennom energieffektivisering kan du også redusere miljøpåvirkningen.

LES MER

Vil du ha gratis råd fra en energiekspert?

Vi kontakter deg gjerne, eller du kan selv ta kontakt med en av våre kunnskapsrike forhandlere.

FÅ GRATIS RÅD FRA EN EKSPERT FINN DIN INSTALLATØR

Vi svarer gjerne på dine Fyll ut skjemaet, så tar vi kontakt.

Navn: * By: * Telefon: * E-postadresse: *

(* = obligatoriske opplysninger)