Verneverdige Åmot Gård valgte fremtidens varmeløsning

Da Åmot Gård i Gausdal skulle ha nytt varmesystem falt valget på en fremtidsrettet varmeløsning med bergvarmepumpe som henter gratis energi fra tre energibrønner, og leverer varme til fire hus på tunet.

Dagens eier Steinar Sørli overtok Åmot Gård i 1997. Gården har vært i familiens eie siden 1852 og består av et sveitserhus, en låve, et vognhus og et verneverdig snekkerverksted fra 1700 tallet. Siden overtakelsen har Steinar Sørli og partneren siv. ark. Yngve Brakstad drevet et omfattende restaureringsarbeid. I dag fremstår gården som et kombinert gjestehus og kultursenter, hvor det ifølge eierne er like naturlig å gå med høye hæler i fjøset som å bruke grisetrauet som champagnekjøler.

Vannbåren varme under gamle originale gulv

Det ble valgt vannbåren gulvvarme som gir mange fordeler. Gulvvarme er komfortabelt, gir et behagelig inneklima og ikke minst er det en skjult løsning som ikke forstyrrer interiøret i de tradisjonsrike gamle byggene.

De gamle plankegulvene ble tatt opp, og etter at varmerørene var lagt i bjelkelagene ble de originale plankene nennsomt lagt på plass igjen. På våtrommene er gulvvarmen støpt i betong og dekket med naturfliser.

Varmepumpen er en Thermia Solid som produserer både varme og varmtvann, og kan med enkel komplettering produsere kjøling. Dette gir et heldekkende komfortsystem med behagelig inneklima året rundt, samtidig som man erstatter behovet for et separat kjøleanlegg.  Det er mulig å få ulike temperaturer til to separate varmesystemer, som f.eks. radiatorer, gulvvarme og viftekonvektorer. Med tilleggsutstyret Thermia Online kan varmepumpen styres via PC med nettilgang, smarttelefon og nettbrett.