Våningshuset til Else og Kjetil Skåren i Rakkestad ble bygget i 1980, etter datidas beste prinsipper. Det vil si ti centimeter isolasjon i veggene, tolags vinduer – og en stor oljefyr i kjelleren. Nå er den kastet ut – til fordel for en Thermia bergvarmepumpe.
Før familien overtok boligen fra Kjetil Skårens foreldre for litt over et år siden, begynte en tankeprosess.
– En oljefyr med radiatorer er gårsdagens teknologi. Faren min ga klar beskjed om da han overlot nøklene til oss: Den må ut.
Forberedelsene var viktigst
Ekteparet hadde en rekke spørsmål til både lokale fagfolk og Thermia. Til slutt falt familien ned på kombinasjonen bergvarme og lavtemperaturrør i gulvet. Hele boligflaten i huset har nå slik oppvarming. Den besørges av en bergvarmepumpe i det som nå er blitt et altfor stort fyrrom. Modellen er en Thermia Diplomat Duo Optimum med separat varmtvannsbereder.
Anlegget sørger slik for både gulvvarme og varmt tappevann.
– Vi er fornøyd med både anlegg, produkter og teknisk bistand på telefon fra Thermia. Vi fikk også gode råd om magnetittfilter og om brønndybde, sier Skåren.
Bonus for store og små
Gulvplatene for den vannbårne varmen krevde bare 23 millimeter ekstra høyde under parketten. Det var det rikelig monn for her. Forholdene for minstemann Kristian på to og et halvt år forteller tydeligst om endringen: Han kan nå leke seg, om nødvendig i bare bleiene, på gulvet i alle rom. Her er det ikke mulig å fryse. Vannet under sirkulerer med en temperatur på rundt 30 grader.
Enkelt og oversiktlig
Nå kan de enkelt overvåke og styre romtemperaturen mens de er på jobb, via en app på mobilen. På pc-en kan de enda grundigere lese av hvordan energiforbruket er. Velger de å dra på hytta kan de senke temperaturen mens de er borte. Så fjernstyrer de den opp til vanlig nivå dagen før hjemreise.
Nå er peisen bare for kos
Kjetil Skåren ser på den flotte peisen på kjøkkenet.
– I tillegg til oljefyringen har det pleid å gå med mer enn ti paller ved hver vinter. Heretter tror jeg vi får atskillig mindre vedsjau. Nå tenner vi opp bare når vi vil ha litt ekstra kos. Vi har allerede det inneklimaet vi ønsker å ha. Selvfølgelig tror og håper vi at vi skal få mye lavere energiutgifter enn før – men svaret på hvor mye vi faktisk sparer har vi ikke før 2018 er omme. Selve innsparingen veier heller ikke tyngst. Lettelsen i hverdagen er viktigst.
Full oversikt
Bare noen få radiatorer står igjen i andre etasje. Resten av varmen i huset kommer fra vannet som sirkulerer under den nye, lyse parketten. Et grunt og oversiktlig skap i kjellernedgangen skjuler rørkursene for gulvvarmen. I fyrrommet har tur- og returrør hvert sitt termometer, merket med tusj. I virkeligheten måles og logges all energibruk fortløpende og helt nøyaktig. Det er bare å åpne pc-en og sjekke.