Kundereferanser: Bergvarme

Her kan du lese om en av våre kunders erfaringer med bergvarmepumpe.

Familien Øistad Jacobsen

Bygning: Trehus bygget i 1978 
Boareal: 160 m² i grunnflate, 120 m² andre etasje, pluss full kjeller
Sted: Follebu
Personer i husholdningen: To voksne og to barn
Varmekilde: Bergvarme
Varmepumpe: Thermia Diplomat Inverter 2019

På en høyde med flott utsikt over dalen ligger den fine gården i Follebu til Jostein Øistad Jacobsen. Gården tok han over etter sin far i 2014, sammen med sin kone og to barn.
Jostein er vokst opp her og på gården finnes 45 melk- og kjøttdyr. Fjøset varmes opp av kyrene og i tillegg finnes en varmtvannsbereder på strøm der.


På gården stod en fyrkjele med 40 år på nakken

- Husker fra da jeg var liten gutt og vi fyrte i huset med ved, masse ved-sjauing. Oljefyren brukte vi kun ved storhelger, som jul og til bursdager når vi var ekstra mange på gården, for å ha jevn varme og mye varmtvann, sier Jostein.

Familien vurderte frem og tilbake. Først var tanken at de skulle fortsette med vedfyring og sette inn en ny akkumulator tank. Ved får de fra egen skog, men det trengs mye ved til å varme opp hele huset. Det var på tide med ny teknologi på gården.

Prosessen har vært lang med å finne ut hva som ville være den beste løsningen. Sjekket både om ved, sol og bergvarme. Er jo en stor investering for framtida.

Svogers råd

Familien kontaktet Arne Gunnar på AGN Rør, som presenterte forskjellige alternativer, deriblant bergvarme og besparelsene med denne. Jostein tok et samråd med sin svoger, som bor i Finland, om hvilket valg han skulle ta. 

Svaret fra svogeren var enkelt, da han selv hadde en Thermia varmepumpe i sin bolig, som han var svært fornøyd med. Da falt valget på en Thermia Diplomat Inverter og det ble full fart på gården. Oljekjelen ble kastet ut og det ble laget et borehull på 250 m.

Mer tid for familien

Familien merket med en gang forskjellen og hvor utrolig behagelig og godt komforten ble med en varmepumpe i hus.
- Er spennende og se besparingen over tid, sjekker på måleren stadig vekk, sier Jostein og ikke minst på åra framover med tenåringer i hus og alle penger de vil spare med all dusjing!


Plug and play

Arne Gunnar på AGN rør sier han synes at Thermias varmepumper har de beste tekniske løsningene og er derfor de enkleste varmepumpene og installere. Alt er klargjort og forbedret i minste detalj for meg som installatør. Når alt er innkoblet er det bare å slå på bryteren – «plug and play» rett og slett, sier Arne Gunnar med et stort smil!  

Peiskos

-I begynnelsen løp du for å se til anlegget av ren nysgjerrighet, men nå kan jeg glemme det helt. Noen ganger kan du være litt nerd og sjekke litt, men det er det ingen grunn til. Alt fungerer bare. Ved har vi masse av, og den bruker vi nå kun ved peiskos, runder Jostein av.

Jostein Øistad Jacobsen, gårdseier.

Jostein Øistad Jacobsen, gårdseier.

Arne Gunnar Noreng, AGN Rør AS.

Arne Gunnar Noreng, AGN Rør AS.

Bergvarme erstattet oljefyren

Enebolig: Trehus bygget i 1980
Boareal: 200 m², pluss kjeller
Sted: Rakkestad
Personer i husholdningen: To voksne og ett barn
Varmekilde: Bergvarme
Varmepumpe: Thermia Diplomat Optimum Duo

 

 

 

Oljefyr og radiatorer er borte – nå får familien Skåren i Rakkestad all varme fra gulvet, hvor vannbåren varme sirkulerer med en basistemperatur på rundt 30 grader. Det gir riktig varme i alle rom, vinteren gjennom.

Våningshuset til Else og Kjetil Skåren i Rakkestad ble bygget i 1980, etter datidas beste prinsipper. Det vil si ti centimeter isolasjon i veggene, tolags vinduer – og en stor oljefyr i kjelleren. Nå er den kastet ut – til fordel for en Thermia bergvarmepumpe.

Før familien overtok boligen fra Kjetil Skårens foreldre for litt over et år siden, begynte en tankeprosess.

 – En oljefyr med radiatorer er gårsdagens teknologi. Faren min ga klar beskjed om da han overlot nøklene til oss: Den må ut.

Forberedelsene var viktigst

Ekteparet hadde en rekke spørsmål til både lokale fagfolk og Thermia. Til slutt falt familien ned på kombinasjonen bergvarme og lavtemperaturrør i gulvet. Hele boligflaten i huset har nå slik oppvarming. Den besørges av en bergvarmepumpe i det som nå er blitt et altfor stort fyrrom. Modellen er en Thermia Diplomat Duo Optimum med separat varmtvannsbereder.

Anlegget sørger slik for både gulvvarme og varmt tappevann.

– Vi er fornøyd med både anlegg, produkter og teknisk bistand på telefon fra Thermia. Vi fikk også gode råd om magnetittfilter og om brønndybde, sier Skåren.

Bonus for store og små

Gulvplatene for den vannbårne varmen krevde bare 23 millimeter ekstra høyde under parketten. Det var det rikelig monn for her. Forholdene for minstemann Kristian på to og et halvt år forteller tydeligst om endringen: Han kan nå leke seg, om nødvendig i bare bleiene, på gulvet i alle rom. Her er det ikke mulig å fryse. Vannet under sirkulerer med en temperatur på rundt 30 grader.

Enkelt og oversiktlig

Nå kan de enkelt overvåke og styre romtemperaturen mens de er på jobb, via en app på mobilen. På pc-en kan de enda grundigere lese av hvordan energiforbruket er. Velger de å dra på hytta kan de senke temperaturen mens de er borte. Så fjernstyrer de den opp til vanlig nivå dagen før hjemreise.

Nå er peisen bare for kos

Kjetil Skåren ser på den flotte peisen på kjøkkenet.

– I tillegg til oljefyringen har det pleid å gå med mer enn ti paller ved hver vinter. Heretter tror jeg vi får atskillig mindre vedsjau. Nå tenner vi opp bare når vi vil ha litt ekstra kos. Vi har allerede det inneklimaet vi ønsker å ha. Selvfølgelig tror og håper vi at vi skal få mye lavere energiutgifter enn før – men svaret på hvor mye vi faktisk sparer har vi ikke før 2018 er omme. Selve innsparingen veier heller ikke tyngst. Lettelsen i hverdagen er viktigst.

Full oversikt

Bare noen få radiatorer står igjen i andre etasje. Resten av varmen i huset kommer fra vannet som sirkulerer under den nye, lyse parketten. Et grunt og oversiktlig skap i kjellernedgangen skjuler rørkursene for gulvvarmen. I fyrrommet har tur- og returrør hvert sitt termometer, merket med tusj.  I virkeligheten måles og logges all energibruk fortløpende og helt nøyaktig. Det er bare å åpne pc-en og sjekke.

Derfor valgte familien Gjefsen varmepumpe

 

Enebolig: Trehus bygget i 2012
Boareal: 250 m²
Sted: Brandbu
Personer i husholdningen:      To voksne og to barn
Varmekilde: Bergvarme
Varmepumpe: Diplomat 

Familien Gjefsen

Familien Gjefsen valgte bergvarmepumpe til det nye huset sitt. To ting avgjorde valget: At vintrene her kan gi temperaturer ned i 25 minusgrader. Og at strømprisene vil være uforutsigbare også i de neste 30 årene. Nå henter de gratis varme fra egen grunn.

Økonomene valgte langtidsinvestering
Den to etasjes eneboligen ligger i et nytt boligfelt i Brandbu i Gran kommune. Eierne av de 30 boligene på feltet har valgt ulike varmeløsninger. Ekteparet Camilla og Thor Erik er begge økonomiutdannet. De brukte ikke lang tid på å bestemme seg for at løsningen deres var bergvarme.

- Investeringskostnaden er kanskje høyere enn for enkelte andre alternativer. Men dette er en investering for framtida. Vi har valgt en oppvarming som i utgangspunktet er klimanøytral.
Den er dessuten forutsigbar. Vi trenger ikke lenger å bekymre oss for om strømprisene stiger, sier Thor Erik.

Camilla fortsetter: - Vi var i utgangspunktet bestemt på at varme gulv, det skulle vi ha. Det gir den beste komforten, det er det neppe tvil om. Så var det spørsmål om varmen skulle
komme fra strøm eller vann. Det ble vann.

Bare lav plystring
Et lite rom bak kjøkkenet er det eneste stedet hvor oppvarmingssystemeter synlig. Rør og koblinger antyder hvor de til sammen 250 literne med varmtvann sirkulerer i det lukkete systemet. Varmen fra jorda veksles i Thermia varmepumpen, og forsyner både varmtvannstanken og gulvene med lun energi. Alt skjer nesten lydløst.

- Når ungene har lagt seg og det er stille i huset er det fascinerende å stå her og lytte til de lave plystrelydene i rørventilene. Da vet jeg at systemet regulerer varmen. Og alt skjer automatisk, sier Thor Erik Gjefsen.

Tok kloke valg for familien

Generasjonsbolig: Bygget i 2001 
Boareal: 220 m2
Sted: Lofthus/Grefsen i Oslo
Personer i husholdningen: To voksne og en tenåring i hoveddelen, og en pensjonist i leiligheten på grunnplan. Varmepumpe installert: 2001
Varmepumpe: Villa Classic 55

Som flytekniker i SAS er Nilsen vant til at alt skal og må stemme 100 prosent. Det lå i blodet at intet skulle overlates til tilfeldighetene. – Vi varopptatt av å holde driftsutgiftene på huset nede, det er dyrt nok å bygge, forklarer Nilsen. Han søkte derfor etter en løsning som kunne gi betydelig lavere energikostnader over lang tid, slik at besparelsen ville monne. Resultatet ble at valget falt på en bergvarmepumpe som via vannbåren gulvvarme sørger for at det ikke brukes mer energi enn høyst nødvendig. Samtidig er familien meget fornøyd med varmekomforten som følger vannbåren gulvvarme, som i seg selv er innemiljøvennlig fordi det ikke forekommer lukt av brent støv som kan merkes der oppvarming skjer med tradisjonelle panelovner.

Populært valg
Investeringen kom på kr 173.000 i
2001. Dette inkludert søkke og snøre. Brønnboring, varmepumpe, selve installeringsjobben, alle rør

inn og ut, samt fordelingsrørene i alle gulv samt sløyfer til bad, gang, kjøkken, soverom og stuer og styringer og regulatorer. Alt koster penger, understreker Nilsen, men legger til at dette for lengst har betalt seg. - Jeg tenkte at strømprisen neppe ville bli lavere, og slik har det gått. Og desto høyere strømprisen blir i fremtiden, desto mer sparer vi. Forbruket ligger på 15.000 kW i året. 

Moderne hus med minimalt energiforbruk

Enebolig
Boareal: 250 m2
Sted: Fevik
Personer i husholdningen: 2 voksne og 1 barn
Type varmepumpe: Bergvarmepumpe

 

Da Arnt og Jeanette Olsen skulle bygge nytt hus, gjorde de grundige undersøkelser for å velge den beste og mest holdbare løsningen. Valget falt på en bergvarmepumpe
som sparer inn nesten 70 % av tidligere energiforbruk.

Ekteparet har bygget et nytt hus som tilfredsstiller de nye energikravene, og har i tillegg investert i et avansert
elektrisk anlegg, som også skal spare energi, med blant annet nattsenkning av temperatur. - Før vi flyttet hit bodde vi to år i et eldre bygg basert på vedfyring og
elektrisk oppvarming. Den største forskjellen er egentlig den konstante komforttemperaturen som holder seg jevn når vi er hjemme og våkne, forteller Arnt. Det er en behagelig varme, og det er godt å vite at vi utnytter energien mest mulig effektivt.
 
Store besparelser
- Vi får mange spørsmål fra folk som lurer på hvordan systemet fungerer, og om det i det hele tatt er noen
besparelse å hente. Det er fryktelig mange løsninger å forholde seg til, og selv fagfolk har problemer med å
holde seg oppdatert. Jeg er glad for at vi til slutt valgte Thermia, og det er helt klart betydelige besparelser.

Huset har et energibehov på ca. 28.000 kWh/år for varme og varmtvann, og omtrent 20.000 kWh/år vil bli dekket av bergvarmen. De resterende 8.000 kWh/år er energi som må tilføres for drift av systemet og tilskuddsenergi. 

Styring via internett
Hele varmesystemet er oppkoblet mot internett, og man kan derfor fjernstyre energibruken. - Ettersom jeg jobber i Nordsjøen og er mye borte, er det praktisk at jeg kan gå inn og gjøre endringer om det skulle være nødvendig. I tillegg kan Thermia gå inn og feilsøke om det er noe jeg ikke finner ut av. Det er en ekstra trygghet, avslutter Arnt.